Kamis, Februari 03, 2011

Irfan Bachdim Heeft Anderen Geïnspireerd


Het succes van de Nederlands-Indonesische voetballer Irfan Bachdim in Indonesië, heeft andere voetballers geïnspireerd om de zelfde kant op te gaan. Vijf van hen hebben deze maand een contract getekend bij twee clubs uit de Indonesische competitie.


Gisteren vloog Gaston Salasiwa naar Indonesië, om bij Bintang Medan te spelen. Bintang Medan is een van de drie clubs uit deze stad. Deze oud linker verdediger van Telstar en AZ Alkmaar ging waarschijnlijk voor twee jaar tekenen. Deze Moluks-Nederlandse jongen van 17 augustus 1988 vertrok woensdag om daar zijn handtekening te zetten. In het verleden speelde hij bij Ajax, 1997-1998 in een team met Irfan Bachdim in D2 en E1.


Regilio Jacobs

Vorige maand heeft Regilio Jacobs, oud-verdediger van TOP Oss, een contract getekend bij de Tangerang Wolves, een nieuwe club uit een voorstad van Jakarta. Na een stage van twee weken, meldde hij op Facebook blij te zijn met het contract van twee jaar. Hij had weer zin in voetbal. Een paar weken daarvoor was dat nog totaal anders. Hij zat zonder club en zag eigenlijk geen toekomst meer in de voetballerij.

Zijn eerdere poging om een club in Israël te vinden was mislukt. Toen kreeg hij een aanbieding van de club uit Tangerang, die in Jacobs een versterking van zijn verdediging zag. Hij hoefde niet lang na te denken, mede omdat hij nog familie in Indonesië heeft.

Medan Chiefs
Twee weken daarvoor hadden drie voetballers met Indonesische roots zich ook al gevoegd bij een club uit Noord Sumatra, de Medan Chiefs. De gebroeders Bryan en Dane Brard kwamen dat team onder de leiding van Jorg Steinebruner, een Duitse oefenmeester versterken.

Bryan speelde eerder bij de zaterdaghoofdklasser ASWH in Hendrik-Ido-Ambacht. En Dane was actief bij FC Dordrecht. Zij zijn zoons van Stanley Brard, hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord. In Nederland behoren zij tot matige voetballers, maar in Indonesie kunnen ze wedstrijden beslissen. Het niveau van de gemiddelde Indonesische competitie is vergelijkbaar met de hoofdklasse en eerste divisie in Nederland. Deze spelers van 22 en 20 jaar hadden in november 2010 al kennis kunnen maken met het Indonesische voetbal. Zij maakten deel uit van het Indo-Holland team, die uitgenodigd waren voor twee benfietwedstrijden. De wedstrijden in Surabaya werden druk bezocht door ca 20 duizend kijkers. Deze ervaring heeft goede indruk bij de jongens achter gelaten.

Bijzonder is ook het verhaal van de vierde voetballer in deze reeks: Ferd Pasaribu, een jonge verdediger van Fortuna Sittard. Voor de winterstop speelde hij slechts een keer in het eerste elftal, maar verder nog op amateurbasis. Geheel onverwacht kreeg hij een telefoontje van de Medan Chiefs.

Binnen twee weken moest hij zich bij de club melden, en zijn contract komen tekenen. Hij was daar nog nooit eerder geweest, maar hij werd bij zijn nieuwe club ontvangen als een ware verloren zoon. De familie Pasaribu komt oorspronkelijk uit de omgeving van Medan. Zijn vader is Indonesisch en zijn moeder een Nederlandse.

Sihar Sitorus, de eigenaar van de Medan Chiefs, is een steenrijke zakenman die er kennelijk veel aan gelegen is om veel buitenlanders aan te trekken. De club heeft ook een Marokkaanse spits in de gelederen. Op die manier wil hij graag zijn club in de top vijf van de competitie laten eindigen. Hij ziet Ferd Pasaribu als de nieuwe Irfan Bachdim van Noord-Sumatra.

De naam Irfan Bachdim is sinds het toernooi van Zuid-Oost Aziatischelanden (ASEAN), afgelopen december, niet meer weg te denken uit de Indonesische voetballerij. Met zijn twee doelpunten is hij in Indonesia een idool geworden. Iedere televisiezender wil hem graag in de uitzending hebben. Hij wordt veel gevraagd voor reclamespotjes. Hij is overal het gesprek van de dag.

Iedereen wil zijn handen schudden en samen met hem op de foto. Hij kan niet meer rustig over straat lopen, en heeft inmiddels altijd twee bodyguards om zich heen. Op Twitter heeft hij een dik half miljoen followers. Van zo’n leven had hij een paar maanden gelden niet durven dromen. Binnen een half jaar is zijn leven compleet veranderd.

Of de andere vijf ook een dergelijke sterrenstatus zullen bereiken? De tijd zal het leren of het Indonesische publiek op nog meer Irfan Bachdims zitten te wachten.

Tidak ada komentar: